Samenvatting:
Paus Franciscus gaf te kennen dat hij dit jaar naar België wil komen voor de 600ste verjaardag van de KU Leuven. Een hele eer voor ons land, maar waarom kiest Franciscus uit alle aanvragen ter wereld om op bezoek te komen, nu juist België uit? Vaticaankenner Emmanuel Van Lierde mocht de paus al herhaaldelijk ontmoeten en kon hem ook tweemaal uitvoerig interviewen. Daardoor ontdekte hij dat Franciscus ons land zeer genegen is. Tijdens deze lezing zal hij daar meer over vertellen. Vorig jaar publiceerde hij trouwens het boek Paus Franciscus. De conservatieve revolutionair waarin hij de prioriteiten, de grote documenten, de reizen en de hervormingen van deze paus analyseert, maar evengoed wijst op minpunten en openstaande bouwwerven. In deze lezing zal hij uiteraard ook toelichting geven bij de prioriteiten van deze paus.
Zijn naamkeuze blijkt daarbij richtinggevend. In het spoor van Franciscus van Assisi gaan de zorg voor de armen en voor de aarde hem ter harte, bouwt hij aan vrede en ijvert hij voor de interreligieuze dialoog, en zoekt hij Gods kerk weer op te bouwen en te vernieuwen. Dat zijn onderwerpen en thema’s die niet alleen katholieken ter harte gaan, maar alle mensen van goede wil. Juist over die grote uitdagingen van onze tijd heeft paus Franciscus iets te zeggen aan de wereld. Vaak klinkt zijn boodschap radicaal en verfrissend, uitdagend en tegendraads in tijden waar vooral conflicten, populisme, nationalisme en fake news domineren. De eerste jezuïet als paus komt daardoor over als progressief en revolutionair, maar klopt dat beeld wel? Of blijft hij als puntje bij paaltje komt een conservatieve kerkleider?
Spreker:
Emmanuel Van Lierde (Gent, 1976) is filosoof en theoloog. Hij begon zijn loopbaan als godsdienstleerkracht in het provinciaal onderwijs in Gent. In zijn vrije tijd trok het schrijven hem aan en raakte hij onder meer betrokken bij Kunsttijdschrift Vlaanderen. Vanaf 2007 werd hij redacteur van het christelijke opinieweekblad Tertio. Van augustus 2017 tot augustus 2022 was hij er de hoofdredacteur van. Vanaf 2014 tot op vandaag is hij als Vaticaan-expert aan het blad verbonden. Dat maakte van hem een bevoorrechte getuige van het pontificaat van paus Franciscus, wat vorig jaar leidde tot het boek "Paus Franciscus. De conservatieve revolutionair (2023)". Eerder publiceerde hij de boeken "Netwerker van God voor de mensen. Gesprekken met Mgr. Luc Van Looy (2017)" en "Welkom in Rome. Kruispunt van de wereldkerk (2020)". Op 1 september 2022 werd hij stafmedewerker van de studiedienst van de West-Vlaamse zorgorganisatie Curando, ontstaan uit de ouderenzorg van de congregatie van de zusters van Onze-Lieve-Vrouw van 7 Weeën in Ruiselede. In die hoedanigheid hield hij vorig jaar de pen vast van het boek "Van maakbare naar raakbare zorg. Over inspiratie en organisatie."